ANASAYFA » ÜREME PROBLEMLERİ

Döl verimi hayvanların en önemli verimlerinden biri olup et ve süt gibi öteki verimlerin sürekliliği ancak döl verimi üstün kuşakların varlığı ile sağlanabilir.


Hedef: YILDA 1 YAVRU!


Bilinçli yetiştiriciliğin başlıca hedefi, bir inekten yılda bir yavru almaktır. Damızlık süt sığırı yetiştiriciliğinde hayvanların sürüden genç yaşlarda çıkartılarak kesime sevk edilmesine ve dolayısıyla büyük ekonomik kayıplara yol açan en önemli faktör döl tutmamadır. İneklerde görülen döl tutmama nedenlerinin başlıcaları kızgınlığı veya hayvanın boğasamasını saptayamama, üreme organlarındaki bazı bozukluklar ve hastalıklar ile tohumlandıktan sonra ananın düşük yapması gibi nedenlerdir.


Yapılan bilimsel çalışmalarda tedavi edilebileceği halde kısır diye kesime sevk edilen ineklerin oranının %30'lara ulaşabildiği bildirilmektedir. Bu gerçekten çok ciddi bir rakamdır. Her 100 inekten 30'u tedavi edilebileceği halde kısır diye kesilmektedir. Bugün yüksek verimli damızlık bir ineğin fiyatının yaklaşık 1.000-1.500 Amerikan doları olduğunu düşünürsek karşımıza korkunç rakamlara ulaşan ekonomik kayıplar ortaya çıkmaktadır.


Bir diğer açıdan bakacak olursak; 3 yaşına geldiği halde kızgınlık göstermediği için düvesi gebe kalamayan veya doğumundan sonra ineği 5-6 ay boğasamadığı için veteriner hekime başvuran yetiştirici sayısı hiç de azımsanacak kadar değildir. Halbuki bilinçli ve karlı yetiştiricilikte bir inek doğurduktan 2 ay (60 gün) sonra tohumlanmalı ve gebe kalmalıdır. Gebe kalmadan geçen her gün ekonomik bir kayıp demektir. Bu işletme veya yetiştiricinin kaybı olduğu gibi aynı zamanda milli bir kayıptır da.


A.B.D.'de yapılan bir araştırmada bir ineğin işletmeye veya yetiştiriciye günlük maliyeti yaklaşık 2 Amerikan dolarıdır (yaklaşık 3 milyon TL). 5 ay gebe kalmadan beslenen bir inek yüzünden işletmenin sırtına binen yük 300 Amerikan dolarıdır (yaklaşık 450 milyon TL). 1-2 baş hayvan yerine 100 başlık bir sürüde bu rakam yaklaşık 45 milyar TL'yi bulur. Bunun dışında 5 ay geç gebe kalan bir ineğin buzağısı da, olması gerekenden geç elde edilecektir.


Döl tutmama ve boğasamama nedeniyle başvurulan hayvanların tedavisinde veteriner hekimler bundan sonra daha farklı bir yöntem kullanacaklar: PRID "Gebeliğe hazırlayıcı spiral"


PRID,spiral şeklinde bir hormon ürünü olup içerdiği progesteron ve östradiol hormonlarının kombine etkisiyle hayvanlardaki kızgınlık döneminin kontrol edilmesini sağlar. PRID önemli üreme problemlerinin tedavisinde olduğu gibi östrus senkronizasyonunda da başarıyla kullanılmaktadır.
PRID spiral, veteriner hekim tarafından düve, inek ve kısrakların vajinasına yerleştirilmektedir. 12 günün sonunda ipinden tutularak çıkarıldıktan sonra hayvanlar yaklaşık 48 saat içinde belirgin olarak kızgınlığa gelir. PRID spiral çıkarıldıktan 56 saat sonra hayvan veteriner hekim veya teknisyen tarafından tohumlanmalıdır.


Kadınlardaki gebeliği önleyici spirallerin aksine düve ve ineklerde uygulanan PRID, hayvanları kızgınlığa getirir ve gebe kalmalarını sağlar.
Unutulmamalıdır ki, gebe kalmadan geçen her gün ve saat bir kayıptır. Ama bu kayıp, Avrupa'da 25 yıllık tecrübeye sahip marka PRID ile önlenebilir. Türkiye'de geçtiğimiz Mayıs ayında pazara verilen PRID'in damızlık sığır yetiştiriciliğine ve hayvancılığımıza önemli katkıları olacağına inanıyoruz.