Süt sığırı yetiştiriciliği yapan bir işletmede yapılması gereken ilk iş kayıt tutmaktır. Özellikle süt sığırı yetiştiriciliğinde kayıt tutmak karlı bir işletmecilik için önemli ve gereklidir. Yetiştiricilerin işletmeleri ile ilgili daha sağlıklı kararlar verebilmeleri bu sayede mümkün olabilmektedir.
Bunun yanı sıra işletme sahipleri ellerinde ki kayıtları zaman zaman değerlendirerek eksik oldukları tarafları kapatma yoluna gidebilir , sürü içerisindeki dağılımı gözlemleyebilir ve hayvan hareketlerini de takip edebilir. İşletme sahibinin hayvanlarını tanıyarak, sürü içerisindeki kompozisyonu ayarlayabilmesi de ancak kayıtlarını düzenli tutmasıyla mümkün olabilmektedir. Sürü içerisinde meydana gelen suni tohumlama, buzağılama,aşılama,hastalıklar,satışlar,süt verileri mümkün olduğu sürece hayvanların canlı ağırlıkları gibi bilgilerin düzenli olarak kayıt edilmesi gerekmektedir.
Süt sığırcılığında en önemli konulardan biri "Hayvanların zamanında gebe kalmasını ve bu özelliğini devam ettirebilmesini" sağlamaktır. Başka bir ifadeyle her yıl bir inekten bir yavru almak gerekmektedir. Bunun içinde hayvanın zamanında tohumlanabilmesi için kızgınlığın belirlenmesi gerekir. Kızgınlığı belirlemek için sürü içerisindeki hayvanların sık sık gözlemlenerek kontrol altına alınması kızgınlığın daha kolay tespit edilmesini sağlayan önemli bir faktördür. Özellikle hayvan sayısı fazla olan işletmeler kayıt altına aldıkları hayvanlarının kızgınlıklarını tohumlama kayıtlarına bakarak daha rahat kontrol edebilme şansına sahiptirler. Bunu sağlayabilmek için kayıt tutmanın önemini bilerek hareket etmek gerekmektedir. Sürü yönetimi ile kayıt sistemini birlikte kullanabilen yetiştiricilerimizin döl verimi konusunda çok daha başarılı olacakları da kaçınılmaz bir sonuçtur.
Bir işletme sahibinin en azından nasıl kayıt tutması gerektiğinden de kısaca bahsetmek istiyorum. Yetiştiriciler bunu edinebilecekleri basit bir defter ile kolaylıkla sağlayabilirler. Her bir hayvan için bir sayfa ayırarak sayfanın başına hayvanın numarasını , adını ve doğum tarihini yazarak başlayabilirler. Örneğin sağmal bir hayvan için açılan bu sayfaya her ay hayvanın kaç kilo süt verdiği de eklenebilir. Hayvanın kızgınlık göstermesiyle tohumlama zamanını ve hangi boğayı kullandığı belirtilir.
Bu sayede yetiştirici 21 gün sonra yeniden hayvanını kontrol altına alarak tohumunun dönüp dönmediğine bakabilir. Bunun yanı sıra hayvanlarını kuruya bırakacak olan yetiştirici tohumlama tarihinden yola çıkarak hayvanını zamanında kuruya ayırabilir. Bunun ardından gelecek olan doğum ve buzağıyı da yetiştirici kayıt defterindeki bu sayfaya işler ve yeni doğan buzağısına da başka bir sayfada kayıt açar.
Böylelikle hayvanlarının yaşlarını, tohumlama zamanlarını ,hangi hayvanın yavrusunun hangisi olduğunu , hangi boğadan hangi yavrunun doğduğunu ve süt verilerini de yazarak bir sağım dönemi boyunca hayvanının kaç litre süt verdiğini bilerek tam anlamıyla bir süt sığırcılığı işletmesine sahip olmuş olabilir.
Hayvanın No: 00350 Hayvanın Adı:Yağmur Hayvanın Doğum Tarihi:10.12.1998 10.12.1998 Doğum 20.5.2000 Tohumlandı (Patron) 13.12.2000 Kuruya Aldım. 25.2.2001 Buzağıladı Dişi 99332 25.5.2001 Tohumlandı (Beller) 16.6.2001 Tohumlandı (Beller) |
-Neden kayıt tutuyorsunuz bunu bize biraz anlatır mısınız?
Tabii. Bu benim işimi daha sağlıklı yapabilmem için şart. Bakın şart diyorum çünkü bir işletmede kayıt tutmak mutlaka yapılması gereken ilk iş. Bunu size örnekler vererek daha iyi açıklayabilirim ben dişi bir hayvanımın doğum tarihini bilmediğim zaman göz kararı tohumlatırım ve bu ne kadar sağlıklı olabilir ki. Ama ben doğum tarihlerini bildiğim için hayvanım 15-16 aylık olduktan sonra gördüğüm kızgınlıklarda veterineri çağırırım.
Hayvanımı tohumlattıktan sonra 21 gün sonrasında hayvanımı tekrar kontrol ederim kızgınlık gösteriyor mu? Bunlar en basit örnekleri hayvan satmak istediğimde insanlar bilirler ki benim hayvanlarımın kaç aylık oldukları bellidir. Doğan buzağılarımın hangi anadan doğduğunu bilmekte benim için çok önemlidir sürümü daha iyi tanımamı sağlıyor. Kayıt tutmak bu işin temeli yani. Kayıt tutm
- Tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler.