ANASAYFA » KAYIT TUTMADAN ASLA

Süt sığırı yetiştiriciliği yapan bir işletmede yapılması gereken ilk iş kayıt tutmaktır. Özellikle süt sığırı yetiştiriciliğinde kayıt tutmak karlı bir işletmecilik için önemli ve gereklidir. Yetiştiricilerin işletmeleri ile ilgili daha sağlıklı kararlar verebilmeleri bu sayede mümkün olabilmektedir. 


Bunun yanı sıra işletme sahipleri ellerinde ki kayıtları zaman zaman değerlendirerek eksik oldukları tarafları kapatma yoluna gidebilir , sürü içerisindeki dağılımı gözlemleyebilir ve hayvan hareketlerini de takip edebilir. İşletme sahibinin hayvanlarını tanıyarak, sürü içerisindeki kompozisyonu ayarlayabilmesi de ancak kayıtlarını düzenli tutmasıyla mümkün olabilmektedir. Sürü içerisinde meydana gelen suni tohumlama, buzağılama,aşılama,hastalıklar,satışlar,süt verileri mümkün olduğu sürece hayvanların canlı ağırlıkları gibi bilgilerin düzenli olarak kayıt edilmesi gerekmektedir.


Süt sığırcılığında en önemli konulardan biri "Hayvanların zamanında gebe kalmasını ve bu özelliğini devam ettirebilmesini" sağlamaktır. Başka bir ifadeyle her yıl bir inekten bir yavru almak gerekmektedir. Bunun içinde hayvanın zamanında tohumlanabilmesi için kızgınlığın belirlenmesi gerekir. Kızgınlığı belirlemek için sürü içerisindeki hayvanların sık sık gözlemlenerek kontrol altına alınması kızgınlığın daha kolay tespit edilmesini sağlayan önemli bir faktördür. Özellikle hayvan sayısı fazla olan işletmeler kayıt altına aldıkları hayvanlarının kızgınlıklarını tohumlama kayıtlarına bakarak daha rahat kontrol edebilme şansına sahiptirler. Bunu sağlayabilmek için kayıt tutmanın önemini bilerek hareket etmek gerekmektedir. Sürü yönetimi ile kayıt sistemini birlikte kullanabilen yetiştiricilerimizin döl verimi konusunda çok daha başarılı olacakları da kaçınılmaz bir sonuçtur.


Bir işletme sahibinin en azından nasıl kayıt tutması gerektiğinden de kısaca bahsetmek istiyorum. Yetiştiriciler bunu edinebilecekleri basit bir defter ile kolaylıkla sağlayabilirler. Her bir hayvan için bir sayfa ayırarak sayfanın başına hayvanın numarasını , adını ve doğum tarihini yazarak başlayabilirler. Örneğin sağmal bir hayvan için açılan bu sayfaya her ay hayvanın kaç kilo süt verdiği de eklenebilir. Hayvanın kızgınlık göstermesiyle tohumlama zamanını ve hangi boğayı kullandığı belirtilir.


Bu sayede yetiştirici 21 gün sonra yeniden hayvanını kontrol altına alarak tohumunun dönüp dönmediğine bakabilir. Bunun yanı sıra hayvanlarını kuruya bırakacak olan yetiştirici tohumlama tarihinden yola çıkarak hayvanını zamanında kuruya ayırabilir. Bunun ardından gelecek olan doğum ve buzağıyı da yetiştirici kayıt defterindeki bu sayfaya işler ve yeni doğan buzağısına da başka bir sayfada kayıt açar. 


Böylelikle hayvanlarının yaşlarını, tohumlama zamanlarını ,hangi hayvanın yavrusunun hangisi olduğunu , hangi boğadan hangi yavrunun doğduğunu ve süt verilerini de yazarak bir sağım dönemi boyunca hayvanının kaç litre süt verdiğini bilerek tam anlamıyla bir süt sığırcılığı işletmesine sahip olmuş olabilir.


Hayvanın No: 00350
Hayvanın Adı:Yağmur
Hayvanın Doğum Tarihi:10.12.1998
10.12.1998 Doğum
20.5.2000 Tohumlandı (Patron)
13.12.2000 Kuruya Aldım.
25.2.2001 Buzağıladı Dişi 99332
25.5.2001 Tohumlandı (Beller)
16.6.2001 Tohumlandı (Beller)


Bu kayıtlara hayvanlara yaptırmış olduğunuz aşıları ve hastalıkları hangi ilaçları kullanmış olduğunuzu yazmanızda daha sonra olabilecek rahatsızlıklar için veterinerinizin daha sağlıklı teşhis koymasına yardımcı olacaktır.
Kayıt tutmanın farkına vararak verilerini düzenli tutan yetiştiricilerimizin daha karlı oldukları kaçınılmaz bir sonuçtur.

Yetiştiricilerimizin tutmuş oldukları düzenli kayıtlarla ülke çapında yapılması gereken ıslah programlarına sağlıklı bir zemin oluşturulmaktadır. Konuya bu tarafından bakıldığında değerli üreticilerimize önemli bir görev düşmektedir. Onlardan gelecek sağlıklı veriler ile ülkemiz hayvancılığına büyük bir katkıda bulunacaklarını unutmamalıdırlar.Kayıt tutmanın önemini kendi yetiştiricilerimizden duymak istedik ve kayıtlarını düzenli olarak tutan ve gerekten hayvancılığı seven yetiştiricilerimize sorduk.

-Hayrettin KOYURKA Çanakkale/ Halileli Köyü-
- Hayrettin Bey kaç yıldır hayvancılık yapıyorsunuz?
- 1995 yılından beri gerçek anlamda hayvancılık yapıyorum.
- Şu an işletmenizde kaç tane hayvan var?
- 20 tane dişi erkek karışık.
- Neden hayvancılık dersek bize ne dersiniz?
- Para kazanmak için ama bunun yanında hayvanlara karşı duyduğumuz merak onlarsız olmuyor işte. Böyle söyleyince garip karşılanıyor belki ama benim için öyle.
- Az önce gerçek anlamda hayvancılık dediniz o nasıl oluyor?
- Daha önce üç beş bakıyorduk ama öylesine şimdi daha bilinçli olarak hayvancılık yapıyorum.
- Nasıl kayıt tutuyorsunuz?
- Hayvanlar zaten artık kulak küpeli onları numaraları ile ahır defterine yazmıştım, yeni doğanlara da Yyeni sayfa açıyorum. Hayvanların buzağılamasından, tohumlanmasına, aşısından, hastalığına ahırda hayvanla ilgili her şeyi tarihleri ile birlikte mutlaka yazıyorum. Daha sonrada size veriyorum . Sizden gelen işletme listeleri ve döl verim raporlarıyla karşılaştırıyorum. Bütün hayvanlarıma ait bilgiler elimizin altında mevcut.
- Size şimdi çok önemli bir soru sormak istiyorum NEDEN KAYIT TUTUYORSUNUZ?
- Nedeni çok. Başta hayvanlarımı biliyorum hangisini sorarsanız sorun size hemen yaşını günü gününe söylerim gebelikleri de öyle.Örneğin gebeliklerini yazıyorum ve ona göre hayvanlarımı kuruya alıyorum, bunun yanı sıra hangi tohumu kullandığım da benim için çok önemli. Mesela iki ineğime farklı tohumları kullanınca hangisi daha iyi diye bakıyorum .

Çıkan buzağılara göre diğer hayvanlarıma hangi tohumdan kullanmam gerektiği konusunda az çok bir fikir sahibi olabiliyorum. Bunu sizden gelen kişilerle paylaşıyorum ve sonuçta sizinde anlattıklarınızdan yola çıkarak en iyi olanı yapmaya çalışıyoruz. Bana faydası çok her şeyi bir anda aklınızda tutamıyorsunuz yazmadığınızda her şey karışıyor. Keşke demektense ben ahırımdaki her hadiseyi kayıt etme taraftarıyım. Birçok arkadaşım başta bana boş ver derken bakıyorum da şimdi onlar da yazmaya başlamış . 

Bunun faydasını gördükçe onlarda hak veriyor . Siz benden süt verilerini istemeye başladıktan sonra artık süt verilerini de yazmaya başladım böylelikle hangi hayvanım ne kadar süt veriyor biliyorum ona göre şimdi az süt verenleri çıkartıp yüksek verimlileri elimde tutmaya çalışacağım . 

Daha önceleri kayıt tutmadığım için gözle görülmese de çok kayıplarım oldu kayıt tutmaya başlayınca artıya geçtiğimizi anladım. Kayıt tutmadan bir adım ileriye gitmenin mümkün olmadığını yaşayarak öğrendim diğer benim gibi hayvancılık yapan tüm arkadaşlarımın da bir an önce bu işe önem vermesini dilerim.

- Tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler.
- Ahmet KASAP Çanakkale/Gökçalı-

- Ahmet Bey kaç yıldır hayvancılık yapıyorsunuz?
- 8-10 yıldır bu işin içindeyiz.

- Şu an işletmenizde kaç tane hayvan var?
Büyük küçük toplam 32 baş hayvanım var.

Neden hayvancılık dersek bize ne dersiniz?
Bu işe büyük bir merakla başladım. Benim amcam Bulgaristanda hayvancılık yapıyordu bende bu merak onunla başladı daha sonra kendi köyüme döndüğümde bir iki hayvan alarak başladım derken bugünlere geldim. Şimdi kardeşlerimle birlikte sadece hayvancılıkla geçiniyoruz. Son zamanlarda işlerimiz çok kötü malum piyasa koşulları . Ama ben bu işi hala büyük bir zevkle yapıyorum.

Bu işi çok severek yaptığınız hayvanlarınıza gösterdiğiniz özenden belli oluyor. Bütün hayvanlarınızın kayıtları elinizde mevcut mu?
Evet hepsinin kayıtları var.

-Nasıl kayıt tutuyorsunuz?
Bütün hayvanlarımın kulak numaraları ve adları var. Hayvanlarımın tüm bilgilerini yazdığım bir defterim var orada onlar için ayrı ayrı sayfalar açılı, doğumları ile adları ilk yazdığım şeyler ardından hayvanla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü bilgi orada yazılıdır.

-Neden kayıt tutuyorsunuz bunu bize biraz anlatır mısınız?
Tabii. Bu benim işimi daha sağlıklı yapabilmem için şart. Bakın şart diyorum çünkü bir işletmede kayıt tutmak mutlaka yapılması gereken ilk iş. Bunu size örnekler vererek daha iyi açıklayabilirim ben dişi bir hayvanımın doğum tarihini bilmediğim zaman göz kararı tohumlatırım ve bu ne kadar sağlıklı olabilir ki. Ama ben doğum tarihlerini bildiğim için hayvanım 15-16 aylık olduktan sonra gördüğüm kızgınlıklarda veterineri çağırırım. 


Hayvanımı tohumlattıktan sonra 21 gün sonrasında hayvanımı tekrar kontrol ederim kızgınlık gösteriyor mu? Bunlar en basit örnekleri hayvan satmak istediğimde insanlar bilirler ki benim hayvanlarımın kaç aylık oldukları bellidir. Doğan buzağılarımın hangi anadan doğduğunu bilmekte benim için çok önemlidir sürümü daha iyi tanımamı sağlıyor. Kayıt tutmak bu işin temeli yani. Kayıt tutm
- Tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler.