ANASAYFA » SÜT SIĞIRCILIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SUNİ TOHUMLAMANIN ÖNEMİ

SÜT SIĞIRCILIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SUNİ TOHUMLAMANIN ÖNEMİ

Suni tohumlamanın; işletmenin geleceği açısından önemine ve gerekliliğine inanmayan çiftlik sahipleri varsa umarım bu yazıyı okuduktan sonra fikirlerini değiştirirler.Çoğu çiftlik sahibi ile yaptığım görüşmelerde, suni tohumlamanın maliyeti fazla olmasından, ineğin gebe kalmasının daha zor olmasından yakındıkları için boğa kullanmayı tercih ettiklerini gördüm. Onlar kendilerine göre haklıydılar. Suni tohumlama ile en azından 20 milyon tohum parası veriyorlar ve tutmaz da tekrar ederse her tohumlamada masraf biraz daha artıyor. Oysa boğaya çekmek çok daha masrafsız.


Oysa onlar bu uygulama ile neler kaybettiklerinin farkında değiller. İlk olarak verim kayıtları belli olan boğaları kullanmayıp hiçbir verim kaydı olmayan bir boğayı kullanarak gelecek nesli tehlikeye atmış oluyorlar. Sonra tohumlatacakları ineğin kusurlarını yavrusuna geçirmeyerek annesinden daha verimli bir yavruya sahip olma imkanından yoksun kalıyorlar.


Bilinçli yetiştiriciler ise suni tohumlama yaptırıyorlar ve bunu yaptırırken bir çok tohum arasından ineğine en uygun olanı yani ineğindeki kusurlarının yavrusunda en aza inecek bir tohum ile tohumlatarak nesli her zaman daha ileriye götürmeyi başarıyor ve her zaman bunun karşılığını alıyor. Annesi ortalama günlük 25 litre süt veren ineğin yavrusu günlük 28 litre süt veriyor. Belki bu yetiştirici için 60-70 milyona geliyor ama doğacak yavru bunu fazlasıyla telafi ediyor.


Ayrıca kendi boğasını kullanmakta ısrar eden çiftçilerimizin aşağıda resimlerde göreceğiniz kötü sonuçları hazır olmalarını tavsiye ederim. Her an böyle akrabalık sizin çiftliğinizde de olabilir ve hem yavruyu hem de ineğinizi kaybedebilirsiniz. Burada deneyimli Veterinerimiz İbrahim Aydın'ın doğru teşhis ve hızlı müdahalesi ile sezeryan yapılarak yavru dışarı çıkarılmış ve inek ölümden kurtarılmıştır.


Hayvancılıkta bir krizin yaşandığı , masrafların çok gelirin az olduğu şu sıralar tohum parası vermek belki bazılarına ağır gelebilir ama bu işten gerçekten kar etmek isteyenler, işletmesini ileriye götürmek isteyenler ve doğan yavruyu gördüğünde yüzlerinde gülümseme olmasını isteyenler suni tohumlamadan vazgeçmeyeceklerdir. Ayrıca Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliğinin özverili çalışmaları meyvelerini vermeye başlamıştır. Kendi üretimimiz olan spermalar sahada kullanılmak üzere dağıtılmıştır.

Çok iyi araştırmalar sonucu kendi boğalarımızdan üretilen tohumların Almanya'dan veya Amerika'dan gelen tohumlardan aşağı kalmayacağına ve hatta daha iyi tohumların olacağına tüm kalbimle inanıyor ve yetiştiricilerimize kendi tohumlarımızın hayırlı olmasını diliyorum.