ANASAYFA » BESİNİN SON DÖNEMİNDE PATATES ARTIĞI İLE BESLEMENİN BESİ PERFORMANSI VE KARKAS KARAKTERİSTİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Araştırmada, materyal olarak besinin son döneminde olan 1000 baş besi tosunu kullanılmış ve farklı miktarlarda yedirilen patates artığının yem tüketimi, günlük canlı ağırlık artışı, yem değerlendirme katsayısı, karkas derecesi, etin kalitesi, yapısı, rengi ve diğer karakteristikleri üzerine etkileri incelenmiştir.

Yapılan analizler sonucunda, Patates artığının %18 kuru madde, % 9,7 ham protein ve %52,2 nişasta içerdiği saptanmıştır.Araştırmada kullanılan patates artıkları; patates kabuğu, sanayide patatesin işlenmesi sonucu ortaya çıkan posa, sofralık dışı ayıklanmış patatesler, cibs atıklarından oluşmuştur.Denemede her birinde iki alt grup olmak üzere beş farklı grup oluşturulmuştur. Gruplara yedirilen rasyonun %20'sini ot silajı, %80'ini ise konsantre ( arpa kırması + patates artığı) oluşturmuştur. 

Birinci gruba verilen konsantre tamamen arpa kırmasından oluşmuş, ikinci grubun konsantresinin %25'i, üçüncü grubun konsantresinin %50'si, dördüncü grubun konsantresinin %75'i ve beşinci grubun ise %100'ü patates artığından oluşmuştur. Gruplardaki iki alt gruptan birincisi 79 gün, ikincisi ise 107 gün beside tutulmuştur.

Deneme sonucunda ot silajına ek olarak %50 patates artığı, %50 arpa kırmasından oluşan konsatre yedirilen bitirme besisi dönemindeki tosunların, hiç patates artığı verilmeyen ve %100 patates artığı verilen gruplara göre günlük olarak 200 gr daha fazla canlı ağırlık artışı sağladıkları tespit edilmiştir. Araştırmada %100 patates artığı verilen grubun hiç verilmeyen gruba göre Kuru madde tüketimi %20 daha az bulunmasına karşılık, 

Yem değerlendirme katsayısı %15 daha iyi düzeyde gerçekleşmiştir. Karkas ve et karakteristikleri açısından, patates artığı yedirilen gruplarla, hiç verilmeyen grup arasında herhangi bir farklılığa rastlanmamıştır.