Sağmal bir ineğin süt verimi kaç litre olursa olsun kuruya çıkarmaya karar verildiği zaman sabah besisinden sonra ineğin ayrı bir bölüme aktarılması, yapılması gereken ilk işlemdir. Sabah sağımından sonra yalnızca saman verilir. Akşam sağımını müteakip kuruya çıkacak ineğin memeleri sağılarak iyice boşaltılır.
Daha sonra 1 hafta boyunca inek sağılmamalı memelere el vurulmamalı sağımı hatırlatan hareketlerden kaçınılmalıdır. Sadece samanla beslemeye devam edilerek eğer süt fazla ise suyun kısılması ile birlikte hafta sonunda son defa inek sağılarak meme başları dezenfekte edilir.
Bilindiği üzere Süt sığırı yetiştiriciliğinde amaç her inekten yılda bir buzağı alabilmektir. Bu dönemde fötüsün gelişimi önemlidir. Sağmal bir ineğin gebelik başlangıcından doğuma 6-8 hafta kalınca kuruya ayrılması gerekir. Kuruya ayrılan ineğin bu dönemde beslenmesi ile gebelik süresince bilinmesi gerekli bazı önemli bilgiler aşağıdaki gibidir.
Sağımına son verilen ineklerde memenin sağlığı için veteriner hekim tarafından bir tedavi yapılması şarttır. Çünkü ekonomik bir süt sığırcılığı için meme sağlığı çok önemli olup kuru dönemdeki yapılan gerekli tedavi bunun için en önemli etkendir.
-İneğin gebelik döneminde; fötüsün canlı ağırlık artışının en hızlı olduğu devre gebeliğin son 3 ayıdır. (Gebelik süresi:285 gün)
-Son üç ay içinde Fötüs ve uterustaki günlük enerji ve protein birikimi artmakta iskelet gelişimi içinde kalsiyum ve fosforda benzer artışlar göstermektedir.
DÖNEMLER | I. DÖNEM (6-4 Hafta) | II. DÖNEM (3-0 Hafta)* | ||||
CANLI AĞIRLIKLAR(KG) | 500 | 550 | 600 | 500 | 550 | 600 |
RASYONLAR | A | B | C | A | B | C |
YEMİN ADI | MİKTARLAR(KG/GÜN) | MİKTARLAR(KG/GÜN) | ||||
KURU OT(1.kalite) | 3 | 2,5 | 2,5 | 4 | 3 | 3 |
MISIR SİLAJI (%30 KM) | 10 | 12 | 12 | 10 | 12 | 12 |
BUĞDAY SAMANI | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
KURU YONCA | 0,5 | 1 | - | - | 0,5 | 0,5 |
SÜT YEMİ(%18 HP'li) | - | - | 1 | 1 | 1 | 1,5 |
MİNERAL KARIŞIM | 0,1 | 0,1 | - | 0,05 | 0,05 | - |
*: Doğuma 7-10 gün kala pratikte kullanılan fabrika süt yemi günlük aşamalı olarak yukarıda ikinci dönemde kullanılan süt yemi miktarlarına ilave olarak günlük artırılmalı (400-500 gr/gün) ve toplam miktar vücut ağırlığının %1.5'ini geçmemelidir.